Η ΕΔΟΚ συμμετείχε στο ετήσιο συνέδριο και στη Γ.Σ. της UECBV στο Βουκουρέστι

Η ΕΔΟΚ συμμετείχε στο ετήσιο συνέδριο και στη Γ.Σ. της UECBV στο Βουκουρέστι

Στις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι η ετήσια Γενική Συνέλευση και το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος (European Livestock and MeatTrades Union – UECBV).

H UECBV καλύπτει τον εμπορικό τομέα της κτηνοτροφίας και τις συναλλαγές του κρέατος. Αποστολή της είναι να συμβάλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο εξασφαλίζεται ότι, όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας του εμπορίου ζώντων ζώων και κρέατος καθώς και η βιομηχανία κρέατος της Ευρώπης (οι κτηνοτρόφοι, οι αγορές ζωικού κεφαλαίου, οι έμποροι ζώντων ζώων, τα σφαγεία, τα εργαστήρια τεμαχισμού, οι μονάδες παρασκευής κρέατος, οι χονδρέμποροι, οι εισαγωγείς και οι εξαγωγείς),  μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών και της κοινωνίας γενικότερα, ασκώντας αποτελεσματικό ανταγωνισμό με σεβασμό στην αειφόρο ανάπτυξη.

Στην UECBV συμμετέχουν 53 εθνικές οργανώσεις  που προέρχονται από 24 από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργανώσεις από την Ιαπωνία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία, την Ελβετία, την Τουρκία και την Ουκρανία καθώς και τρείς διεθνείς σχετικές οργανώσεις. Συνολικά, εκπροσωπούνται στην UECBV μέσω των εθνικών οργανώσεων και των διεθνών ομοσπονδιών που είναι μέλη της, 20.000 περίπου επιχειρηματικές μορφές όλων των μεγεθών που αντιστοιχούν σε 230.000 θέσεις εργασίας.

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονταν συναντήσεις εργασίας τεχνικών ομάδων στους τομείς, του εμπορίου ζώντων ζώων, της βιομηχανίας του κρέατος, της υγιεινής-κτηνιατρικής, των εξαγωγών και εισαγωγών από και προς την Ευρώπη, εισηγήσεις αναγνωρισμένων ειδικών στα επίκαιρα θέματα του τομέα και τεχνικές επισκέψεις σε καθετοποιημένες μονάδες κρέατος της γειτονικής μας χώρας.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος 100 περίπου σύνεδροι από τη Ρουμανία και τις περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ όπου η UECBVέχει τοπικές οργανώσεις-μέλη.

Τα θέματα του συνεδρίου

Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο τομέας του κρέατος για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας ήταν ένα από τα δύο κύρια θέματα του συνεδρίου.

Η κοινωνία σήμερα δέχεται συντονισμένα πυρά από διάφορες οργανωμένες ομάδες και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που αφορούν στην επίδραση της κατανάλωσης του κρέατος στην υγεία, τις συνέπειες της εκτροφής των ζώων στο περιβάλλον και την κατάσταση της ευζωίας των ζώων στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Ειδικοί ομιλητές παρουσίασαν τα μέτρα που εφαρμόζονται στις διάφορες χώρες στο πλαίσιο των σχετικών κανονισμών της ΕΕ σε ότι αφορά τις ορθές πρακτικές εκτροφής και σφαγής των ζώων. Παρουσίασαν επίσης επιστημονικά συμπεράσματα  που δείχνουν, την πληρότητα της διατροφής που περιλαμβάνει τη χρήση του κρέατος και τις ελλείψεις που μπορούν να παρουσιαστούν από την αποκλειστική διατροφή με τροφές φυτικής προέλευσης, τονίζοντας όμως παράλληλα και την αναγκαιότητα, της ισορροπίας στη διατροφή και της αποφυγής ακραίων συνηθειών.

Η  ΕΔΟΚ έχει πάρει ήδη μέρος στις δύο ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν από την UECBV στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο και στις αρχές Οκτωβρίου, όπου συζητήθηκαν σχέδια για τη διαχείριση και αντιστροφή της αρνητικής εικόνας που συχνά μεταφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης σε ότι αφορά στην κατανάλωση κρέατος.

Η αντιμετώπιση αυτής της αρνητικής κατάστασης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιστροφή της, είναι στόχος της ΕΔΟΚ με υψηλή προτεραιότητα και σύντομα θα ανακοινώσουμε και την ανάληψη πρωτοβουλιών στην χώρα μας για τη βελτίωση της εικόνας του κρέατος στην κοινωνία.

Οι συνέπειες στην παραγωγή και τη διακίνηση του κρέατος από ενδεχόμενη δυσμενή, δηλαδή χωρίς αμοιβαία συμφωνία, κατάληξη των συνομιλιών για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit), ήταν το άλλο κύριο θέμα του συνεδρίου.

Η Μ. Βρετανία ως καθαρός εισαγωγέας βόειου και χοιρινού κρέατος από την ΕΕ, συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση της ισορροπίας στην αγορά. Σε ότι αφορά στο πρόβειο κρέας, η αυτάρκεια της Μ. Βρετανίας υπερβαίνει το 100% ενώ η ΕΕ είναι  ελλειμματική. Εφόσον, λόγω αδυναμίας συνέχισης του υφιστάμενου καθεστώτος του εμπορίου, διαταραχθεί αυτή η σχέση με επιβολή δασμών, υγειονομικών ελέγχων και τελωνειακών ελέγχων και ποσοστώσεων, η ΕΕ θα αντιμετωπίσει σημαντικά πλεονάσματα και ανάλογες μειώσεις των τιμών στο βόειο και στο χοιρινό, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Το εμπόριο του πρόβειου κρέατος θα επηρεαστεί επίσης αρνητικά, αν και οι τιμές θα ακολουθήσουν βραχυχρόνια και μακροχρόνια αυξητική τάση.

Η ΕΔΟΚ, σε συνεργασία με την UECBV και την INTERBEV θα προχωρήσει στην οργάνωση σχετικών συναντήσεων εργασίας ειδικών του τομέα και ενημερωτικών  εκδηλώσεων που θα αφορούν στην παραγωγή και την εμπορία του κρέατος, στο πλαίσιο των συνθηκών που διαμορφώνονται ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οποιασδήποτε αρνητικές καταστάσεις στην αγορά.

Την ΕΔΟΚ αντιπροσώπευσε στο συνέδριο ο Γενικός Διευθυντής κ. Ανδρέας Γεωργούδης.

Στο συνέδριο έλαβαν επίσης μέρος από Ελληνικής πλευράς ο κ. Γιάννης Τσέρνος,  Πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας και ο κ. Γιάννης Παράδας, Γραμματέας της Ένωσης. Επίσης έλαβε μέρος η κ. Βίκυ Κωστοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της SOPEXA.

Η  Γενική Συνέλευση των μελών της UECBV αποφάσισε,  η επόμενη ΓΣ και το ετήσιο συνέδριο της UECBV να οργανωθούν στις Βρυξέλες ενώ ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης έκανε δεκτό το αίτημα της ΕΔΟΚ και  πρότεινε η μεθεπόμενη (του 2019) να οργανωθεί στην Ελλάδα με τη συνεργασία της ΕΔΟΚ και της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας. Η απόφαση θα επικυρωθεί και τυπικά στο επόμενο ΔΣ της UECBV και θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με το τυπικό,  από τον Πρόεδρο της UECBV, στην επόμενη ετήσια συνάντηση στις Βρυξέλλες το 2018.

Στη φωτό: Ο κ. Ανδρέας  Γεωργούδης, Γενικός Διευθυντής της ΕΔΟΚ (αριστερά) και ο κ. Γιάννης Τσέρνος,  Πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας

 

 

» Δείτε όλα τα άρθρα στην κατηγορία: Ειδήσεις
 
 
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της κρεοπαραγωγικής προβατοτροφίας, η κατανάλωση του πρόβειου κρέατος ως μια νέα τάση, το πρόβειο κρέας στην ελληνική αγορά και ο σπουδαίος ρόλος...
Η ΕΔΟΚ στο Δ.Σ. της 24ης Ιανουαρίου 2018 οριστικοποίησε την απόφασή της να πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση των μελών της την 7η Μαρτίου 2018. Η Γ.Σ. της ΕΔΟΚ, εκφράζοντας τη βούληση της οργάνωσης...
Με νέο, μεγαλύτερο σχήμα και ανανεωμένο “look” κυκλοφορεί από τις αρχές του έτους το περιοδικό MEAT PLACE, που κυκλοφορεί ανελλιπώς από το 2010 και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ελληνική αγορά...
«Ενιαία Υγεία: Άνθρωπος, Ζώα, Περιβάλλον, Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων – Εφαρμογή HACCP, σε μονάδα μαζικής παραγωγής» είναι ο τίτλος του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας & Υπηρεσιών...

Στο κοσμικό κέντρο Focus Hall θα συναντηθούν τα μέλη του Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Θεσσαλονίκης μαζί με τις οικογένειές τους, τους φίλους και συνεργάτες τους στο πλαίσιο του ετήσιου χορού, που θα πραγματοποιηθεί...
Η ΔΕΛΤΑ υλοποιεί για 2η συνεχή χρονιά πρόγραμμα υποτροφιών για νέους κτηνοτρόφους, παρέχοντας 15 υποτροφίες για τεχνική εκπαίδευση διαχείρισης της κτηνοτροφικής μονάδας με φορέα υλοποίησης την Αμερικανική...
Η νεοσύστατη, διαδικτυακή Ομάδα Ελλήνων Κρεοτεχνών ξεκίνησε τη νέα χρονιά με τον καλύτερο τρόπο αποδεικνύοντας στην πράξη την αξία και το νόημα της λέξης «Ομάδα». Κατάφερε να ενώσει τα μέλη της από όλα τα μέρη...
Η εταιρεία Μέγας Γύρος ετοιμάζοντας το αναπτυξιακό πλάνο του 2018 με κύριο άξονα το λανσάρισμα νέων καινοτόμων προϊόντων, δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας τόσο στην παραγωγή όσο και στη διοίκηση....

Η εταιρεία «Αμβροσιάδης Κοτόπουλα Εξοχής ΑΒΕΕ» με συνεχή παρουσία για πάνω από πέντε δεκαετίες στο χώρο των πουλερικών, φέτος παρουσιάζει τον μοναδικής νοστιμιάς και ποιότητας «χρυσό κόκορα». Ο...
Την παραδοσιακή βασιλόπιτα έκοψε το Σωματείο Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης στις 8 Ιανουαρίου 2018 στα γραφεία του στην Κρεαταγορά. Είναι η πρώτη βασιλόπιτα που κόβει το νεοσύστατο Διοικητικό...
Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου και την Κυριακή 14 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η 3η Αθηναϊκή Συνάντηση και η 3η Συνάντηση Βορείων αντίστοιχα, της Ομάδας Ελλήνων Κρεοτεχνών / Hellenic Artisan Butchers....
Μετά από μια “Οδύσσεια” διάρκειας 3ετίας στην οποία δόθηκε αγώνας για όλους τους τύπους αδειοδοτήσεων που απαιτούνται για ένα παρόμοιο εγχείρημα, το Υγειονομικό σφαγείο της οικογένειας Σταμούλη...

© 2018 meatplace.gr :: Λεωφ. Συγγρού 187, 17 121 Νέα Σμύρνη, Αθήνα Τηλ. 210 9010040 Fax 210 9010041 e-mail: info@meatplace.gr