Κρούσμα ευλογιάς σε κοπάδι προβάτων στη Λέσβο

Κρούσμα ευλογιάς σε κοπάδι προβάτων στη Λέσβο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά εστία ευλογιάς του προβάτου, σε κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή Μανταμάδου. Ήδη εκδόθηκε απόφαση λήψης μέτρων στην μολυσμένη εκμετάλλευση, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου και σφάγησαν όλα τα ζώα της εκτροφής, ενώ πραγματοποιήθηκε και απολύμανσή της.

Προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου στο νησί και στη λοιπή χώρα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής εξέδωσε απόφαση λήψης μέτρων στο νησί της Λέσβου, σύμφωνα με την οποία:

1. Απαγορεύεται η έξοδος από τη Λέσβο ζώντων αιγοπροβάτων, µη εδωδίµων προϊόντων των ευαίσθητων ειδών, καθώς και ειδών χορτονοµής.

2. Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες αιγοπροβάτων στη Λέσβο.

3. Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων από τις συνήθεις περιοχές βόσκησης και η προσέγγιση στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης που έχουν ορισθεί.

4. Στη ζώνη προστασίας, η οποία οριοθετείται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων περιμετρικά της μολυσμένης εκτροφής, όλα τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός της εκμετάλλευσης και δεν μετακινούνται από αυτήν. Μόνο σε επείγουσα σφαγή σφάζονται στο πλησιέστερο σφαγείο, μετά από άδεια και επίσημο κτηνιατρικό έλεγχο. Στη ζώνη επιτήρησης, η οποία οριοθετείται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων περιμετρικά της μολυσμένης εκτροφής, τα αιγοπρόβατα δεν μετακινούνται εκτός της ζώνης για 21 ημέρες. Επιτρέπεται η σφαγή των αιγοπροβάτων μετά την παρέλευση 21 ημερών στο πλησιέστερο σφαγείο μετά από άδεια.

5. Επιτρέπεται η σφαγή των ζώων που βρίσκονται εκτός της ζώνης επιτήρησης και προστασίας, μόνο σε σφαγεία που βρίσκονται εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης.

6. Σχετικά με τη λειτουργία του σφαγείου Μανταμάδου, θα ακολουθήσει άμεσα, νέα συμπληρωματική απόφαση. Ας σημειωθεί ότι η ευλογιά των προβάτων είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό λοιμώδες νόσημα των αιγοπροβάτων. Η μετάδοση της νόσου γίνεται άμεσα, μετά από άμεση επαφή με μολυσμένο ζώο και κατανάλωση μολυσμένης τροφής και έμμεσα, μέσω εργαλείων, οχημάτων ή προϊόντων (στρωμνή, χαρτονομή).

Η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων.

Συμπτώματα: Η μέγιστη περίοδος επώασης της νόσου είναι 21 ημέρες. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι:

- Υψηλός Πυρετός (41-42 βαθμοί Κελσίου).

- Ανορεξία, ταχύπνοια, επιπεφυκίτιδα, δακρύρροια.

- Στο βλεννογόνο του στόματος παρατηρείται ερυθρότητα.

- Ερυθρές στρογγυλές κηλίδες στο δέρμα, γύρω από τους οφθαλμούς και τους ρώθωνες, στο μαστό, την ακροποσθία, το όσχεο, την κάτω επιφάνεια ουράς και την έσω επιφάνεια των μηρών. Στη συνέχεια, οι κηλίδες εξελίσσονται σε βλατίδες και οζίδια και αργότερα σε φυσαλίδες ή και κύστες. Αυτές έχουν πυώδες περιεχόμενο και στη συνέχεια αποξηραίνονται. Η νοσηρότητα είναι περίπου 70% και η θνησιμότητα 80 με 100%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

» Δείτε όλα τα άρθρα στην κατηγορία: Ειδήσεις
 
 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 στο Δημαρχείο Λοκρών, ημερίδα με θέμα «Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα σήμερα - Προβλήματα Προοπτικές». Συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια...
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε μια ξεχωριστή ενέργεια προβολής του γαλλικού μοσχαρίσιου κρέατος της μάρκας Bovillage στο εστιατόριο Balcony, στην οδό Βεΐκου 1, στο Κουκάκι.
Την Κυριακή 27 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Βόλο το 37ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και ομόφωνα ψηφίσθηκαν και αποφασίστηκαν τα εξής:
Η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων οργανώνει εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Καινοτομία στη βιομηχανία τροφίμων - Βήματα και αλληλεπιδράσεις από την νεοφανή ιδέα έως την παραγωγή και τη διάθεση...

Η αποχώρηση από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) και η προσφυγή στο ΣτΕ σχετικά με την ΚΥΑ που προσδιορίζει μέτρα που αφορούν στην ιχνηλασιμότητα και επισήμανση του κρέατος...
Φημίζεται για την καλαισθησία του και τη δημιουργικότητά του και είναι γνωστός για τα ευφάνταστα κρεατοπαρασκευάσματά του. Ο λόγος για τον κ. Αντώνη Καραμαλέγκο, ο οποίος εργάζεται και δημιουργεί...
Με τη συμμετοχή 40 ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών, που θα έχουν B2B συναντήσεις με γερμανικές χονδρεμπορικές και λιανεμπορικές εταιρίες, αρχίζει...
Το Great Place to Work® διοργάνωσε τη μεγάλη ετήσια έρευνα για την ανάδειξη των εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον! Στην 1η της συμμετοχή, η Bizerba Hellas βραβεύτηκε ως “Best WorkPlace...

Για την καλύτερη ενημέρωση των κτηνοτρόφων, σε κοινή σύσκεψη εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και λοιπών φορέων της περιοχής, η οποία...
Το 37ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών / ΠΟΚΚ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαΐου στο Βόλο και συγκεκριμένα στο Επιμελητήριο Μαγνησίας (Δημητριάδος 176 & Κουμουνδούρου,...
Σημαντικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους κρέατος και μαζικής εστίασης έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους και θα δώσουν δυναμικό «παρών» στην 6η έκθεση MEAT & GRILL DAYS 2018,...
Το Great Place to Work® διοργάνωσε τη μεγάλη ετήσια έρευνα για την ανάδειξη των εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον! Στην 1η της συμμετοχή, η Bizerba Hellas βραβεύτηκε ως “Best WorkPlace...

© 2018 meatplace.gr :: Λεωφ. Συγγρού 187, 17 121 Νέα Σμύρνη, Αθήνα Τηλ. 210 9010040 Fax 210 9010041 e-mail: info@meatplace.gr