Ο ΕΦΕΤ διαψεύδει την ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ για νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα

Ο ΕΦΕΤ διαψεύδει την ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ για νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα

Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.Κ.Ο.Ε.), της 13ης Οκτωβρίου 2017 και της σχετικής δημοσιότητας που έτυχε, όπου παρουσιάζεται ότι το σύνολο σχεδόν των διακινουμένων στη χώρα τροφίμων (γαλακτοκομικών, αλλαντικών, χυμών, αναψυκτικών, εμφιαλωμένων νερών, λαχανικών, ψωμιού, ελαιόλαδου κλπ) βρέθηκε να είναι νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση, σε ποσοστά που ποικίλουν μεταξύ 20% και 75%, ο Ε.Φ.Ε.Τ., με αίσθημα ευθύνης, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η εν λόγω αναφορά δεν απηχεί την πραγματικότητα, ενώ τα  στοιχεία, με τον τρόπο που παρατίθενται, στερούνται της όποιας σοβαρής επιστημονικής  θεώρησης.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου των τροφίμων και στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης, στη χώρα μας διενεργούνται αρκετές χιλιάδες έλεγχοι (περισσότεροι από 80.000 σε επιχειρήσεις παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης τροφίμων και περισσότεροι από 20.000 σε προϊόντα μετά από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση). Οι έλεγχοι διενεργούνται μετά από ανάλυση κινδύνου και ανάδειξη προτεραιοτήτων, μέσω της υλοποίησης Προγραμμάτων ελέγχου σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξαγωγή συγκεντρωτικών και αξιόπιστων  συμπερασμάτων. Από τους ελέγχους αυτούς προκύπτει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 95%, ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος βιολογικών και χημικών παραγόντων κινδύνου, καθώς και παραμέτρων ποιότητας, ανέδειξε ποσοστά μη συμμόρφωσης 6,5% [στοιχεία  από τις Εκθέσεις Προόδου των ετών 2015 και 2016 σε εφαρμογή του Πολυετούς Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ελέγχων 2015 – 2019 στον τομέα των Τροφίμων (Καν.882/2004/ΕΚ) - http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/library/plans]. Επίσης, επισημαίνεται ότι στη χώρα μας ο τομέας των τροφίμων διέπεται από το  Ενωσιακό Κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το αυστηρότερο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η εφαρμογή του από τα κράτη μέλη ελέγχεται συστηματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ε.Φ.Ε.Τ., έχοντας σαν κύριο μέλημα την προστασία των καταναλωτών, προσεγγίζει με εκτίμηση τη λειτουργία κα τις δράσεις των Ενώσεων Καταναλωτών και για το λόγο αυτό οι καταναλωτές εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. με δικό τους εκπρόσωπο, τον οποίον οι ίδιοι επιλέγουν. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιορίζονται σε ένα ρόλο καταγγελτικό προτάσσοντας τον εντυπωσιασμό και την όποια δημοσιότητα.

Απευθυνόμενοι στον Έλληνα Καταναλωτή, θα θέλαμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι τα τρόφιμα που διακινούνται στη χώρα μας είναι ως επί το πλείστον εγνωσμένης ποιότητας και ασφαλή, οι δε σχετικοί έλεγχοι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, αξιοπιστία και υπευθυνότητα. Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι στον Ε.Φ.Ε.Τ. λειτουργεί η Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών και καταγραφής αναφορών στον πενταψήφιο αριθμό 11717.

Η ανακοίνωση του ΠΑ.Κ.Ο.Ε.

Περισσότερες από 3.000 καταγγελίες καταναλωτών για νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά, έχει λάβει μέσα στο 2017 το τμήμα Καταναλωτή του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ). Αξιολογώντας το περιεχόμενο των καταγγελιών μέσα από δειγματοληψίες, χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις, το ΠΑΚΟΕ διαπίστωσε ότι σε διάφορα δείγματα τροφίμων που πάρθηκαν από σημεία πώλησης, το 64% των δειγμάτων βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση.

Το ΠΑΚΟΕ δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων, τα οποία κωδικοποιεί ως εξής:

1. Σε διάφορα δείγματα τροφίμων που πάρθηκαν από σημεία πώλησης, το 64% των δειγμάτων για όλα σχεδόν τα προϊόντα βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση.

2. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε ποσοστό 40% των δειγμάτων βρέθηκαν με ληγμένες ημερομηνίες και μολυσμένα με κολοβακτηρίδια, ενώ το 48% από αυτά είχαν σημαντική επιβάρυνση από αντιβιοτικά. Επίσης ένα 55% των δειγμάτων αυτών νοθεύτηκε με λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος, ενώ σε γιαούρτια διαπιστώθηκε ύπαρξη συντηρητικών και σε πολλά παγωτά η ανυπαρξία γάλακτος και η προσθήκη σκόνης γάλακτος και συνθετικών χρωμάτων.

Παρατηρήθηκε επίσης νοθεία στη φέτα που σερβίρεται σε ταβέρνες και εστιατόρια, η οποία παρότι είναι λευκό τυρί, πωλείται ως τυρί φέτα από αιγοπρόβειο γάλα. Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός για να διαπιστώσει ότι, δυστυχώς, στην περίοδο του καλοκαιριού και μέχρι και το Νοέμβριο, κυκλοφορούν σε όλα τα μαγαζιά και super market γάλατα και γιαούρτια, πρόβειου και κατσικίσιου, πράγμα το οποίο απαγορεύεται επειδή την περίοδο αυτή δεν γαλακτοφορούν τα ζώα αυτά.

3. Στα αλλαντικά, σε ποσοστό 67% των δειγμάτων, η περιεκτικότητα σε νιτρώδη και νιτρικά βρέθηκε υψηλότερη κατά 150% του επιτρεπόμενου ορίου.

4. Στους χυμούς παρατηρήθηκαν σοβαρές παραπλανήσεις του καταναλωτικού κοινού ως προς το τι πραγματικά περιέχουν οι συσκευασίες που αναγράφουν για λόγους προώθησης του προϊόντος τη φράση «φυσικός χυμός», ενώ περιέχουν ένα μείγμα νερού και χρωστικών ουσιών με άρωμα από φρούτο.

5. Στα αναψυκτικά η περιεκτικότητα του φυσικού χυμού σε ποσοστό 72% των δειγμάτων, βρέθηκε χαμηλότερη κατά 50% από το επιτρεπτό όριο. Βρέθηκαν επίσης στην αγορά αναψυκτικά που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως φαρμακευτικά προϊόντα ψυχοτρόπα και δεν θα έπρεπε να καταναλώνονται αβίαστα από παιδιά και να πουλιούνται σε καταστήματα που έχουν άδεια «μπακάλικου» (καταστήματα βιολογικών τροφών).

6.Στα εμφιαλωμένα νερά παρατηρήθηκαν σοβαρότατες παρατυπίες στους όρους διακίνησης, αποθήκευσης και διάθεσής τους. Ακόμα, σοβαρές ανακρίβειες που αναγράφονται στις ετικέτες και αφορούν τους ελέγχους του Γενικού Χημείου του Κράτους, οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται ελλιπείς, λόγω του ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ελάχιστες για το πλήθος των εμφιαλωμένων νερών που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.

Η διακίνηση δε και η διάθεση των εμφιαλωμένων νερών, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και στις περιοχές των νησιών μας, γίνεται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, με ξεσκέπαστα φορτηγά κάτω από τον καυτό ήλιο και με θερμοκρασίες πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, όταν το όριο είναι 18 βαθμοί Κελσίου.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το μικροβιακό φορτίο από κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους που βρήκαμε στα εμφιαλωμένα νερά, το οποίο ήταν επικίνδυνα υψηλό για τη δημόσια υγεία στο 20% των δειγμάτων.

7. Στα λαχανικά, από έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε η ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων φυτοφαρμάκων, νιτρικών, βαρέων μετάλλων (εξασθενές χρώμιο, μόλυβδος, υδράργυρος).

8. Στο ψωμί και στα αρτοσκευάσματα βρέθηκαν 4 απαγορευμένα βελτιωτικά και προσθετικά σε ποσοστό 40% των δειγμάτων που πήραμε.

9. Στο ελαιόλαδο διαπιστώθηκε νοθεία σε ποσοστό 75% των δειγμάτων (το πρόσφατο σκάνδαλο του ηλιέλαιου αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος. Η παραπλάνηση δε του καταναλωτή σε όσα αναφέρονται στις ετικέτες των φιαλών είναι απερίγραπτη. Διαπιστώθηκε ότι: αναφέρονται ως ελαιόλαδα πυρηνέλαια, λάδια πολυκαιρισμένα με άσχημες οσμές αναμειγνύονται με λάδια νέας σοδειάς και κυκλοφορούν στην αγορά σαν ελαιόλαδα, παρατηρήθηκε η ύπαρξη καρκινογόνων χρωστικών σε ποσοστό 31% των δειγμάτων.

Το ΠΑΚΟΕ σημειώνει ότι έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να υπερασπιστεί την προστασία της δημόσιας υγείας και συστήνει στους καταναλωτές, μεταξύ άλλων, να μελετούν πολύ προσεκτικά τις ημερομηνίες λήξεως και τις ετικέτες των προϊόντων, να καταγγέλλουν κάθε τι που αντιλαμβάνονται σε αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, να μην αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες ευάλωτων τροφίμων και να ασχολούνται οι ίδιοι με το φαγητό των παιδιών τους.

» Δείτε όλα τα άρθρα στην κατηγορία: Ειδήσεις
 
 
Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το 25μελές Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών / ΠΟΚΚ στα γραφεία του Συνδέσμου «’Αγιος Γεώργιος» στον Πειραιά.
Η ‘Ενωση Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας – Θράκης – Θεσσαλίας απέστειλε ενημερωτική επιστολή σχετικά με την Ετήσια Γενική Συνέλευση και το Συνέδριο της U.E.C.B.V. που πραγματοποιήθηκε...
Κρέατα που κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, συνολικού βάρους 75 κιλών, κατάσχεσαν οι ελεγκτές τροφίμων του τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας...
Υπόθεση φοροδιαφυγής από εταιρείες εμπορίας κρεάτων η οποία συνδέεται και με παράνομες ελληνοποιήσεις κρεάτων αποκάλυψαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων ύστερα από έρευνα πολλών μηνών. Συγκεκριμένα,...

Στις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι η ετήσια Γενική Συνέλευση και το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος (European Livestock and MeatTrades...
Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.Κ.Ο.Ε.), της 13ης Οκτωβρίου 2017 και της σχετικής δημοσιότητας που έτυχε, όπου παρουσιάζεται ότι το σύνολο σχεδόν...
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων ''Α.Π.Σ.Ι. - Η ΠΙΝΔΟΣ'' και Αντιπρόεδρος του Σ.Β.Β.Ε Ανδρέας Δημητρίου συμμετείχε σε συζήτηση που έγινε στο ''2ο Thessaloniki Summit...
Ο ΣΕΚ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης που ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή και αναμένεται να κλιμακωθούν. Αναφέρει σε σχετικό...

Η 16η Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής σε όλο τον κόσμο, έχει ως θέμα για το έτος 2017 "Αλλάζουμε το μέλλον για τη μετανάστευση πληθυσμών επενδύοντας στην επισιτιστική...
Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα οι «Επαγγελματικές Προοπτικές στον Αγροδιατροφικό Τομέα» διοργανώνει στη Βέροια, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή με την υποστήριξη του Πανελληνίου Συλλόγου Σταθμών Τεχνικής...
Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) και η Γαλλική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (INTERBEV), υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο...
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ ««Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

© 2017 meatplace.gr :: Λεωφ. Συγγρού 187, 17 121 Νέα Σμύρνη, Αθήνα Τηλ. 210 9010040 Fax 210 9010041 e-mail: info@meatplace.gr