Ο ΕΦΕΤ διοργανώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EU-FORA από 11 έως και 15 Ιουνίου

Ο ΕΦΕΤ διοργανώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EU-FORA από 11 έως και 15 Ιουνίου

Άνοιξε η αυλαία για το τελευταίο εκπαιδευτικό σεμινάριο, γνωστό και ως Module 3, στο πλαίσιο του προγράμματος "EU-FORA".

Η Αθήνα, ως πόλη που θα κλείσει το φιλόδοξο αυτό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, πρωτοβουλίας της EFSA, φιλοξενεί υποτρόφους από 11 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, στο τελευταίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 5 ημερών, το τέταρτο από μία σειρά τεσσάρων εκπαιδευτικών θεματικών ενοτήτων. Το πρόγραμμα διοργανώνεται από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και θα διεξαχθεί από το πρωί της Δευτέρας 11 Ιουνίου έως το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Athenaeum Grand Hotel, στην Αθήνα.

Το σεμινάριο είναι αφιερωμένο να προσεγγίσει διάφορα και εκτεταμένα αντικείμενα σε σχέση με την αξιολόγηση της επικινδυνότητας, όπως για παράδειγμα θέματα για αναδυόμενους κινδύνους, νανοτεχνολογία, ταξινόμηση – βαθμονόμηση κινδύνων (risk ranking), οδοί πρόκλησης ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων (adverse Outcome Pathway –AOP) μηχανισμό δράσης (Mode of Action-MoA) και ολοκληρωμένες προσεγγίσεις στις δοκιμές και την αξιολόγηση (Integrated Approaches to Testing and Assessment – IATA). Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές – εισηγητές που προέρχονται από τον ΕΦΕΤ, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), την Αυστριακή Αρχή για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων (AGES), την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών (OAW), την SAFOSO, την Ολλανδική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και του Καταναλωτή (NVWA), το Πανεπιστήμιο St. Thomas από τις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο της Οττάβα από τον Καναδά και τον Οργανισμό για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) θα μεταδώσουν τις γνώσεις τους και θα προάγουν εποικοδομητικές συζητήσεις με στόχο την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και γιατί όχι να καταλήξουν σε μελλοντικές προτάσεις που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας από μία καινούρια και "φρέσκια" προοπτική.

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών "EU-FORA" (European Food Risk Assessment) αποτελεί ένα ευρωπαϊκό πρωτοποριακό έργο, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της EFSA, στοχεύοντας στην εκπαίδευση μελλοντικών γενεών ατόμων - αξιολογητών της επικινδυνότητας στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καταναλωτές ανά την Ευρώπη αναμένεται να επωφεληθούν από αυτή την πρωτοβουλία. Μία κοινοπραξία, τεσσάρων μερών, διευθυνόμενη από την AGES (BfR, SAFOSO, AGES, ΕΦΕΤ) ανέλαβε να υλοποιήσει το πρόγραμμα "EU-FORA" και να προσεγγίσει τα υψηλά πρότυπα και τις απαιτητικές εκπαιδευτικές ανάγκες που είχαν τεθεί από πλευράς EFSA.

Το πρόγραμμα, διάρκειας ενός έτους, συνδυάζει την "εκμάθηση μέσω της εργασίας" τοποθετώντας τους υποτρόφους σε φιλοξενούντες οργανισμούς σε διαφορετικά μέρη (που εμπίπτουν στο Δίκτυο της Επιστημονικής Συνεργασίας της EFSA, συγκεκριμένα στο άρθρο 36), ενισχυόμενο περαιτέρω από τη διεξαγωγή συνολικά έξι εβδομάδων εκπαίδευσης που υλοποιήθηκαν σε Πάρμα (EFSA), Βιέννη (AGES), Βερολίνο (BfR) και Αθήνα (ΕΦΕΤ).

Ας ελπίσουμε ότι παρόμοιες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη προς μία ενοποιημένη ευρωπαϊκή προσέγγιση στην ασφάλεια των τροφίμων, εξασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων, υγείας και ευζωίας των ζώων και φυτοϋγείας.

 

» Δείτε όλα τα άρθρα στην κατηγορία: Ειδήσεις
 
 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 στο Δημαρχείο Λοκρών, ημερίδα με θέμα «Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα σήμερα - Προβλήματα Προοπτικές». Συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια...
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε μια ξεχωριστή ενέργεια προβολής του γαλλικού μοσχαρίσιου κρέατος της μάρκας Bovillage στο εστιατόριο Balcony, στην οδό Βεΐκου 1, στο Κουκάκι.
Την Κυριακή 27 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Βόλο το 37ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και ομόφωνα ψηφίσθηκαν και αποφασίστηκαν τα εξής:
Η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων οργανώνει εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Καινοτομία στη βιομηχανία τροφίμων - Βήματα και αλληλεπιδράσεις από την νεοφανή ιδέα έως την παραγωγή και τη διάθεση...

Η αποχώρηση από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) και η προσφυγή στο ΣτΕ σχετικά με την ΚΥΑ που προσδιορίζει μέτρα που αφορούν στην ιχνηλασιμότητα και επισήμανση του κρέατος...
Φημίζεται για την καλαισθησία του και τη δημιουργικότητά του και είναι γνωστός για τα ευφάνταστα κρεατοπαρασκευάσματά του. Ο λόγος για τον κ. Αντώνη Καραμαλέγκο, ο οποίος εργάζεται και δημιουργεί...
Με τη συμμετοχή 40 ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών, που θα έχουν B2B συναντήσεις με γερμανικές χονδρεμπορικές και λιανεμπορικές εταιρίες, αρχίζει...
Το Great Place to Work® διοργάνωσε τη μεγάλη ετήσια έρευνα για την ανάδειξη των εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον! Στην 1η της συμμετοχή, η Bizerba Hellas βραβεύτηκε ως “Best WorkPlace...

Για την καλύτερη ενημέρωση των κτηνοτρόφων, σε κοινή σύσκεψη εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και λοιπών φορέων της περιοχής, η οποία...
Το 37ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών / ΠΟΚΚ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαΐου στο Βόλο και συγκεκριμένα στο Επιμελητήριο Μαγνησίας (Δημητριάδος 176 & Κουμουνδούρου,...
Σημαντικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους κρέατος και μαζικής εστίασης έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους και θα δώσουν δυναμικό «παρών» στην 6η έκθεση MEAT & GRILL DAYS 2018,...
Το Great Place to Work® διοργάνωσε τη μεγάλη ετήσια έρευνα για την ανάδειξη των εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον! Στην 1η της συμμετοχή, η Bizerba Hellas βραβεύτηκε ως “Best WorkPlace...

© 2018 meatplace.gr :: Λεωφ. Συγγρού 187, 17 121 Νέα Σμύρνη, Αθήνα Τηλ. 210 9010040 Fax 210 9010041 e-mail: info@meatplace.gr