Οι προτάσεις της ΠΟΚΚ για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής κτηνοτροφίας

Οι προτάσεις της ΠΟΚΚ για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής κτηνοτροφίας

Τις προτάσεις της για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής κτηνοτροφίας παραθέτει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών / ΠΟΚΚ μέσω επιστολής της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Και Τροφίμων κ. Αποστόλου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Και Τροφίμων κ. Τσιρώνη. Την επιστολή κοινοποιεί επίσης στους εξής: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Το Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, ΕΔΟΚ, 25μελές Δ.Σ. ΠΟΚΚ.

Αυτολεξεί αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμοι Κύριοι,

 

Πολλές φορές στο απώτερο παρελθόν αλλά και μέχρι προσφάτως, η ομοσπονδία μας προσπάθησε με επιστολές και διαδοχικές προσωπικές συναντήσεις, να πείσει ότι η χώρα μας χρειάζεται πραγματικά παραγωγική ανάπτυξη. Και υπάρχει απεριόριστο πρόσφορο έδαφος, γι' αυτό είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε, αφού το αντικείμενο μας είναι αυτό ακριβώς. Είναι άλλωστε καταγεγραμμένο ότι εμείς πωλούμε αναλογικά  την παραγωγή.  Έχουμε επίσης τονίσει σε όλους τους τόνους, ότι δεν χρειάζονται αστυνομικά μέτρα, αλλά ένα πρόγραμμα τουλάχιστον δεκαετίας, το οποίο θα καταθέσουν ως πρόταση οι φορείς που ασχολούνται με το κρέας και η πολιτεία θα νομοθετήσει επί τη βάσει αυτού. Ωστόσο, δυστυχώς, φωνή βοώντος εν τη ερήμω… Γι’ αυτό επανερχόμαστε με τις δικές μας πλέον προτάσεις, προκειμένου να σας βοηθήσουμε να πάρετε τη σωστή κατεύθυνση και  να λάβετε την ορθότερη απόφαση, η οποία θα δίνει λύσεις και δε θα δημιουργεί περαιτέρω αντιπαραθέσεις. Ειδικότερα:

1)   Αλλαγή εκ βαθέων της ΚΑΠ. Αυτό το φαινόμενο να παράγεις το 51 % και να επιδοτείσαι στο 100 %, θα πρέπει να είναι παγκόσμια πατέντα! Συνεπώς και ένας νέος παραγωγός να έχει τα ίδια δικαιώματα στην επιδότηση.

2)    Θα πρέπει επιτέλους σε κάθε περιφέρεια να καθιδρυθεί ένας φορέας, συνεταιρισμός ή ομάδα παραγωγών, όπως θέλετε ονομάστε τον,  μέσω του ΟΣΔΕ,  που θα καταγράψει όλα τα ζώα, αρσενικά και θηλυκά, στην εμβέλεια της εκάστοτε αυτής περιφέρειας.

3)    Ο κάθε παραγωγός θα δηλώνει στον παραπάνω φορέα πόσα ζώα έχουν γεννηθεί, με τον αντίστοιχο κωδικό τους, πόσα από αυτά θα οδηγηθούν άμεσα στη σφαγή και πότε τα υπόλοιπα, με βάση την ημερομηνία γέννησής τους, και εν τέλει πόσα από αυτά θα παραμείνουν για ζωή και αναπαραγωγή (γενεαλογικό δέντρο).

4)    Επίσης, ο κάθε παραγωγός θα οφείλει να δηλώνει στον φορέα τι ζώα θέλει να παράγει, αρσενικά ή θηλυκά, γαλακτοπαραγωγής ή κρεατοπαραγωγής και ανάλογα με την ως άνω δήλωση ενδιαφέροντος του εκάστοτε παραγωγού, ο φορέας θα του παρέχει τα αντίστοιχα φιξαρισμένα σπέρματα για τη μέγιστη αποδοτικότητα, με το ίδιο ή και μικρότερο κόστος (γενετική βελτίωση).

5)    Ο φορέας, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πότε και πόσα από αυτά τα ζώα θα είναι διαθέσιμα για σφαγή, θα είναι υπεύθυνος για την διάθεσή τους στην αγορά με βάση την ποιοτική τους κατάταξη. Εξυπακούεται ότι μεταξύ των φορέων θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συνεννόηση για να καλύπτουν μεταξύ τους πλεονάσματα ή ελλείψεις.

6)    Επιπλέον, ο φορέας θα είναι αρμόδιος για την συλλογή και μεταφορά των ζώων προς το σφαγείο και ο ίδιος θα ενημερώνει μέσω των εκπροσώπων του, με όποιο μέσον είναι διαθέσιμο, τον εκάστοτε παραγωγό για το βάρος και την ποιοτική κατάταξη του ζώου. Σε περίπτωση αμφιβολίας ή αμφισβήτησης εκ μέρους του παραγωγού για το αποτέλεσμα, θα καλείται ο ίδιος ο παραγωγός στο σφαγείο για αυτοψία, παρουσία κτηνιάτρου και υπεύθυνου για την ποιοτική κατάταξη.

7)    Τέλος, θα μπορούσε εξαρχής να τεθούν τα θεμέλια για περαιτέρω διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ως άνω φορέα και να προβλεφθεί από την αρχή η δυνατότητα, ώστε μακροπρόθεσμα να μπορεί ο φορέας να καλύψει και τις ανάλογες ζωοτροφές για τις ανάγκες των μελών του, σε πολύ καλύτερες τιμές, προκειμένου να σταματήσει επιτέλους η δικαιολογία  για τον υποσιτισμό των ζώων.

Αν παρακολουθήσετε ενδελεχώς τις στατιστικές, θα διαπιστώσετε πως όσο μειώνεται η κατανάλωση από το κρεοπωλείο τόσο μειώνεται και η παραγωγή και το αντίστροφο. Όμως, σας εφιστούμε την προσοχή, διότι οι κρεοπώλες δεν αντέχουν άλλα συντεχνιακά παιχνίδια σε βάρος τους και δεν προτίθενται να υποστούν λάθη και παραλείψεις παλαιότερων ετών και άλλων υπευθύνων, στην προσπάθεια να μας επιρρίψουν για άλλη μία φορά τις ευθύνες από την δική τους αδράνεια. Οι παραγωγοί έχουν το κίνητρο της επιδότησής τους, ενώ οι κρεοπώλες τα μέτρα που κάθε ένας από αυτούς προτείνει να επιβληθούν.  Αγαπητοί κύριοι, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και πράξεις για τον συντονισμό των παραπάνω θέσεών μας και δεν σταματήσουμε επιτέλους να στρουθοκαμηλίζουμε, δεν θα γίνουμε ποτέ ούτε αυτάρκεις αλλά ούτε και ανταγωνιστικοί απέναντι προς τους εισαγωγείς μας.

Για περαιτέρω διευκρινίσεις επί των προτάσεών μας, είμαστε στη διάθεσή σας. Ευχαριστούμε πολύ.

 

Με εκτίμηση,

Από την Διοίκηση

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΡΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, ΣΑΒΒΑΣ ΚΕΣΙΔΗΣ

» Δείτε όλα τα άρθρα στην κατηγορία: Ειδήσεις
 
 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 στο Δημαρχείο Λοκρών, ημερίδα με θέμα «Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα σήμερα - Προβλήματα Προοπτικές». Συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια...
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε μια ξεχωριστή ενέργεια προβολής του γαλλικού μοσχαρίσιου κρέατος της μάρκας Bovillage στο εστιατόριο Balcony, στην οδό Βεΐκου 1, στο Κουκάκι.
Την Κυριακή 27 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Βόλο το 37ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και ομόφωνα ψηφίσθηκαν και αποφασίστηκαν τα εξής:
Η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων οργανώνει εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Καινοτομία στη βιομηχανία τροφίμων - Βήματα και αλληλεπιδράσεις από την νεοφανή ιδέα έως την παραγωγή και τη διάθεση...

Η αποχώρηση από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) και η προσφυγή στο ΣτΕ σχετικά με την ΚΥΑ που προσδιορίζει μέτρα που αφορούν στην ιχνηλασιμότητα και επισήμανση του κρέατος...
Φημίζεται για την καλαισθησία του και τη δημιουργικότητά του και είναι γνωστός για τα ευφάνταστα κρεατοπαρασκευάσματά του. Ο λόγος για τον κ. Αντώνη Καραμαλέγκο, ο οποίος εργάζεται και δημιουργεί...
Με τη συμμετοχή 40 ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών, που θα έχουν B2B συναντήσεις με γερμανικές χονδρεμπορικές και λιανεμπορικές εταιρίες, αρχίζει...
Το Great Place to Work® διοργάνωσε τη μεγάλη ετήσια έρευνα για την ανάδειξη των εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον! Στην 1η της συμμετοχή, η Bizerba Hellas βραβεύτηκε ως “Best WorkPlace...

Για την καλύτερη ενημέρωση των κτηνοτρόφων, σε κοινή σύσκεψη εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και λοιπών φορέων της περιοχής, η οποία...
Το 37ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών / ΠΟΚΚ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαΐου στο Βόλο και συγκεκριμένα στο Επιμελητήριο Μαγνησίας (Δημητριάδος 176 & Κουμουνδούρου,...
Σημαντικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους κρέατος και μαζικής εστίασης έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους και θα δώσουν δυναμικό «παρών» στην 6η έκθεση MEAT & GRILL DAYS 2018,...
Το Great Place to Work® διοργάνωσε τη μεγάλη ετήσια έρευνα για την ανάδειξη των εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον! Στην 1η της συμμετοχή, η Bizerba Hellas βραβεύτηκε ως “Best WorkPlace...

© 2018 meatplace.gr :: Λεωφ. Συγγρού 187, 17 121 Νέα Σμύρνη, Αθήνα Τηλ. 210 9010040 Fax 210 9010041 e-mail: info@meatplace.gr