Χανιώτες κρεοπώλες εκπροσωπούν την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κρεοπωλών

Χανιώτες κρεοπώλες εκπροσωπούν την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κρεοπωλών

Καλλιτέχνες του… κρέατος είναι, ουσιαστικά, τα μέλη της ομάδας κρεοπωλών, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κρεοπωλών, που θα πραγματοποιηθεί στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας τον Μάρτιο του 2018.

Η συμμετοχή της ομάδας -τρία από τα έξι μέλη της οποίας αποτελούνται από Χανιώτες- στον συγκεκριμένο διαγωνισμό αποφασίστηκε από έναν άνθρωπο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια φροντίζει με ομολογουμένως εντυπωσιακό τρόπο να βελτιώνει καθημερινά τις υπηρεσίες και τα προϊόντα του, ανεβάζοντας το επίπεδο του οικογενειακού κρεοπωλείου (Meating ΑΒΕΕ), το οποίο λειτουργεί από το 1949, σε άλλα επίπεδα.

Πρωτεργάτης ο Λ.Μαθιουλάκης

Ο λόγος για τον κρεοπώλη Λεωνίδα Μαθιουλάκη, από τον Πλατανιά Χανίων, ο οποίος πήρε την απόφαση να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, αναλαμβάνοντας, μάλιστα, το σύνολο του κόστους, που, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι αμελητέο.

«Το κόστος της συμμετοχής, αλλά και της προετοιμασίας είναι υψηλό και γι’ αυτό αναζητούμε χορηγούς. Με δεδομένο ότι εκπροσωπούμε τη χώρα μας, θα επιθυμούσαμε και η ελληνική πολιτεία να εξετάσει το ενδεχόμενο στήριξης, με κάποιον τρόπο, της ομάδας μας», υπογράμμισε ο κ. Μαθιουλάκης, μιλώντας στο HANIA.news.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι μια πρόκληση για εμάς. Παρακολουθώ τον διαγωνισμό από την πρώτη χρονιά, το 2011. Θεωρώ ότι με τη συμμετοχή μας θα αποκομίσουμε πολύ σημαντικές εμπειρίες καθώς θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τεχνικές και επαγγελματίες από άλλες χώρες. Παράλληλα, όμως, επειδή εκ των πραγμάτων εκπροσωπούμε και την Ελλάδα, αφού από κάθε χώρα μπορεί να συμμετέχει μόνο μία ομάδα, θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Για τον λόγο αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει… προπονήσεις, θα ράψουμε στολές για να μην υστερούμε συγκριτικά με τις άλλες ομάδες, ενώ συνεργαζόμαστε και με ειδικούς από το εξωτερικό, οι οποίοι μας βοηθούν σε μία σειρά από θέματα, προκειμένου η ομάδα μας να εμφανίσει ένα πλήρως επαγγελματικό και υψηλού επιπέδου πρόσωπο σε όλα τα επίπεδα», υπογράμμισε ο κ. Μαθιουλάκης.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους 3 ώρες και 15 λεπτά για να επεξεργαστούν μισό μοσχάρι, μισό χοιρινό, ένα αρνί και πέντε κοτόπουλα. Βαθμολογούνται στη συνεργασία και την ομαδικότητα, στον σωστό τεμαχισμό, στην ικανότητα της ομάδας, στην ικανότητα χρήσης του εξοπλισμού, στη σωστή υγιεινή, στην ελαχιστοποίηση της φύρας και στην παρουσίαση του κρέατος και των προϊόντων.

Ο κ. Μαθιουλάκης έχει ήδη συγκροτήσει την ομάδα του, η οποία -όπως προαναφέρθηκε- αποτελείται από έξι άτομα, σύμφωνα με τις οδηγίες του διαγωνισμού, και έχει ξεκινήσει τις… προπονήσεις, με τη βοήθεια ενός Ιταλού και ενός Γάλλου κρεοπώλη.

Τα μέλη

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο ίδιος ο κ. Λεωνίδας Μαθιουλάκης (κρεοπώλης τρίτης γενιάς και διευθυντής στην οικογενειακή επιχείρηση Meating ΑΒΕΕ), ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι: ο κ. Γιάννης Καζάς (υπεύθυνος επεξεργασίας κρέατος για τη Meating Greece, ιδιοκτήτης επιχείρησης εξοπλισμού κρεοπωλείων από το 2004 και ιδιοκτήτης της United Chef Company από το 2014 ), ο κ. Νίκος Βρεττός (Χανιώτης, ο οποίος εργάζεται ως κρεοπώλης από το 2009), ο κ. Ευθύμης Σκαράκης (Χανιώτης, ο οποίος ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή στο παραδοσιακό κρεοπωλείο του παππού του και μερικά χρόνια αργότερα ανέλαβε το κατάστημα), ο κ. Burrja Sidrit (με αλβανική καταγωγή, ο οποίος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κρήτη και όλοι τον γνωρίζουν ως Σήφη) και ο κ. Παναγιώτης Μαριόλης (ο οποίος εργάζεται στον τομέα του κρέατος από το 1991, ενώ είχε δικό του κρεοπωλείο μεταξύ 2000 και 2005).

Ο διαγωνισμός

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Κρεοπωλών (World Butchers’ Challenge – WBC) είναι ένας σχετικά νέος θεσμός, που ξεκίνησε περισσότερο ως ένας συναγωνισμός μεταξύ κρεοπωλών από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία το 2011. Σταδιακά ο διαγωνισμός εξελίχθηκε σε θεσμό, με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2016 η Γαλλία, στην πρώτη της συμμετοχή, πήρε τον βασικό τίτλο με την τεχνική της ομάδας και τις καινοτομίες που παρουσίασε.

Η επόμενη διοργάνωση φιλοξενείται στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο διαγωνισμός θα γίνει στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων και ποτών IFEX, που είναι μια μεγάλη και εξελισσόμενη επαγγελματική έκθεση, η οποία έχει ειδικό τομέα κρέατος, τον Meat@IFEX. Θα διαγωνιστούν ομάδες από δώδεκα χώρες: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ελλάδα, Νότια Αφρική, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Ιταλία και Γερμανία.

Σημειώνεται ότι οι διαγωνισμοί κρεοπωλών έχουν παράδοση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες καθώς αποτελούν έναν πρόσφορο τρόπο για να δείξουν οι κρεοπώλες το επίπεδο της τεχνικής στην οποία έχουν φτάσει. Εδώ και αρκετά χρόνια βέβαια, οι διαγωνισμοί αυτοί δεν είναι μόνο εθνικοί, με διαγωνιζόμενους που προέρχονται από την ίδια χώρα, αλλά παίρνουν και διεθνή χαρακτήρα, δημιουργώντας έναν ευγενή ανταγωνισμό ανάμεσα στους διαφορετικής εθνικότητας τεχνίτες του κρέατος. Απαραίτητα χαρακτηριστικά αυτών των εθνικών ή και διεθνών διαγωνισμών είναι ασφαλώς οι ξεκάθαροι κανόνες, η διαφάνεια, το κύρος και η αντικειμενικότητα των διοργανωτών, η επάρκεια και αντικειμενικότητα των κριτών. Είναι στοιχεία που συντελούν ώστε αυτοί οι διαγωνισμοί να αποκτήσουν κύρος και κάθε φορά που διοργανώνονται να κινητοποιούν το ενδιαφέρον χιλιάδων επαγγελματιών.

Πηγή: HANIA.news

» Δείτε όλα τα άρθρα στην κατηγορία: Ειδήσεις
 
 
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της κρεοπαραγωγικής προβατοτροφίας, η κατανάλωση του πρόβειου κρέατος ως μια νέα τάση, το πρόβειο κρέας στην ελληνική αγορά και ο σπουδαίος ρόλος...
Η ΕΔΟΚ στο Δ.Σ. της 24ης Ιανουαρίου 2018 οριστικοποίησε την απόφασή της να πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση των μελών της την 7η Μαρτίου 2018. Η Γ.Σ. της ΕΔΟΚ, εκφράζοντας τη βούληση της οργάνωσης...
Με νέο, μεγαλύτερο σχήμα και ανανεωμένο “look” κυκλοφορεί από τις αρχές του έτους το περιοδικό MEAT PLACE, που κυκλοφορεί ανελλιπώς από το 2010 και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ελληνική αγορά...
«Ενιαία Υγεία: Άνθρωπος, Ζώα, Περιβάλλον, Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων – Εφαρμογή HACCP, σε μονάδα μαζικής παραγωγής» είναι ο τίτλος του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας & Υπηρεσιών...

Στο κοσμικό κέντρο Focus Hall θα συναντηθούν τα μέλη του Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Θεσσαλονίκης μαζί με τις οικογένειές τους, τους φίλους και συνεργάτες τους στο πλαίσιο του ετήσιου χορού, που θα πραγματοποιηθεί...
Η ΔΕΛΤΑ υλοποιεί για 2η συνεχή χρονιά πρόγραμμα υποτροφιών για νέους κτηνοτρόφους, παρέχοντας 15 υποτροφίες για τεχνική εκπαίδευση διαχείρισης της κτηνοτροφικής μονάδας με φορέα υλοποίησης την Αμερικανική...
Η νεοσύστατη, διαδικτυακή Ομάδα Ελλήνων Κρεοτεχνών ξεκίνησε τη νέα χρονιά με τον καλύτερο τρόπο αποδεικνύοντας στην πράξη την αξία και το νόημα της λέξης «Ομάδα». Κατάφερε να ενώσει τα μέλη της από όλα τα μέρη...
Η εταιρεία Μέγας Γύρος ετοιμάζοντας το αναπτυξιακό πλάνο του 2018 με κύριο άξονα το λανσάρισμα νέων καινοτόμων προϊόντων, δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας τόσο στην παραγωγή όσο και στη διοίκηση....

Η εταιρεία «Αμβροσιάδης Κοτόπουλα Εξοχής ΑΒΕΕ» με συνεχή παρουσία για πάνω από πέντε δεκαετίες στο χώρο των πουλερικών, φέτος παρουσιάζει τον μοναδικής νοστιμιάς και ποιότητας «χρυσό κόκορα». Ο...
Την παραδοσιακή βασιλόπιτα έκοψε το Σωματείο Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης στις 8 Ιανουαρίου 2018 στα γραφεία του στην Κρεαταγορά. Είναι η πρώτη βασιλόπιτα που κόβει το νεοσύστατο Διοικητικό...
Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου και την Κυριακή 14 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η 3η Αθηναϊκή Συνάντηση και η 3η Συνάντηση Βορείων αντίστοιχα, της Ομάδας Ελλήνων Κρεοτεχνών / Hellenic Artisan Butchers....
Μετά από μια “Οδύσσεια” διάρκειας 3ετίας στην οποία δόθηκε αγώνας για όλους τους τύπους αδειοδοτήσεων που απαιτούνται για ένα παρόμοιο εγχείρημα, το Υγειονομικό σφαγείο της οικογένειας Σταμούλη...

© 2018 meatplace.gr :: Λεωφ. Συγγρού 187, 17 121 Νέα Σμύρνη, Αθήνα Τηλ. 210 9010040 Fax 210 9010041 e-mail: info@meatplace.gr