Χριστουγεννιάτικο, γεμιστό, γλυκό κοτόπουλο, από τον κρεοτέχνη κ. Γιάννη Χατζηγρηγορίου

Χριστουγεννιάτικο, γεμιστό, γλυκό κοτόπουλο, από τον κρεοτέχνη κ. Γιάννη Χατζηγρηγορίου

Μια Χριστουγεννιάτικη και άκρως εντυπωσιακή συνταγή μας προτείνει ο κ. Γιάννης Χατζηγρηγορίου από τη Λέρο, που είναι γνωστός σε όλους μας για τη δράση του, το μεράκι του και για τη συμμετοχή και διάκρισή του σε εθνικούς διαγωνισμούς. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι έχει λάβει τις εξής σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων αρκετές είναι και στο πλαίσιο της έκθεσης MEAT DAYS: 11/2013: Χρυσό πρωτότυπο παρασκεύασμα • 12/2013: 2η θέση σε διαγωνισμό βιτρίνας • 9/2014: 2η θέση βιτρίνα • 10/ 2015: Αργυρό ψήφος κριτικής επιτροπής και χάλκινο επί συνόλου • 2016: Αργυρό 3ο black box •  3/2017: Συμμετοχή 4ο black box • 5/2017: Αργυρό διαγωνισμός ξηράς ωρίμανσης. Ο κ. Χατζηγρηγορίου είναι μάλιστα και ο εμπνευστής της Ομάδας Ελλήνων Κρεοτεχνών, την οποία παρουσιάζουμε στις επόμενες σελίδες του τεύχους.

Για το Χριστουγεννιάτικο, γεμιστό, γλυκό κοτόπουλο που μας προτείνει και για τον τρόπο παρασκευής του μας είπε σχετικά:

«Το ρόλο κοτόπουλο πλέον γίνεται και από επεξεργαστήρια κρέατος με αποτέλεσμα λόγω της μαζικής παραγωγής και διάθεσης, αλλά και της πολύ απλής φροντίδας που τους δίνεται κατά την παρασκευή τους να έχει εν μέρη απαξιωθεί η τεχνική, η τιμή αλλά και το προϊόν στα μάτια των καταναλωτών, ακόμα και αν ξέρουν ότι ο κρεοπώλης της γειτονιάς τους φτιάχνει ένα ρολό κλάσεις ανώτερο. Έτσι λοιπόν, χρησιμοποίησα μια πιο χρονοβόρα και ασύμφορη, για εργαστήριο, τεχνική, λόγω του βαθμού δυσκολίας της, που όμως προάγει την κρεοτεχνεία και τις επιπλέον δυνατότητες που έχει ένας κρεοτέχνης. Διαφοροποιώντας το τελικό προϊόν κατάφερα να δώσω κάτι εμφανίσιμο και γευστικό, που να θυμίζει και να "μυρίζει" Χριστούγεννα, στους καταναλωτές μου, για το γιορτινό και όχι μόνο τραπέζι.

Το κοτόπουλο όταν το αποστεώσουμε με αυτό τον τρόπο παραμένει ολόκληρο και ξαναπαίρνει το σχήμα του από τη γέμιση, πρωτότυπο και εντυπωσιακό το αποτέλεσμα και για τη βιτρίνα του καταστήματος αλλά και το πιο σημαντικό, για το τραπέζι του καταναλωτή.  Ένα μέτριο κοτόπουλο μας δίνει περίπου 2,5 κιλά τελικού προϊόντος με την ανάλογη προστιθέμενη αξία μας"πληρώνει" τον επιπλέον κόπο και το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κέρδος, έρχεται από τον ικανοποιημένο καταναλωτή».

Για τη γέμιση:

600-700 γραμμάρια κιμά κοτόπουλου ανάμικτο (μπούτι - στήθος)

8-10 χουρμάδες

3 κ.σ καρυδόψιχα

3 κ.γ. κουκουναρόσπορο

3 κ.σ. σταφίδες

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. (συνολικά) γαρύφαλλο, μπαχάρι και κανέλλα

Εκτέλεση:

Αναμειγνύουμε καλά τα υλικά και προσθέτουμε λίγο νερό για να γίνει πιο εύπλαστο το μείγμα μας.Γεμίζουμε όλα τα σημεία που υπήρχε κόκκαλο και τα έχουμε αφαιρέσει, (φτερούγες, μπούτια) για να επαναφέρουμε το σχήμα. Τέλος, το δένουμε με σπάγκο για να διατηρηθεί το σχήμα και η γέμιση.

Για το γλάσο:

1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο (Λέρου)

2 κ.σ. κονιάκ

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. κανέλλα

Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι

Αναμειγνύουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά και κάνουμε επάλειψη. Αν θέλουμε διακοσμούμε με μερικούς κόκκους κοκκινοπίπερου. Το ρολό μας το μόνο που χρειάζεται για να μαγειρευτεί, είναι η προσθήκη νερού και ελαιόλαδου στη γάστρα και σε 2:30 ώρες... Έτοιμο!

Εύχομαι ολόψυχα, καλές γιορτές, με πολύ αγάπη και υγεία σε όλους τους συναδέλφους κρεοτέχνες και κρεοπώλες. Το 2018 να είναι ένα καλύτερο και πιο δημιουργικό έτος για όλους μας!!!

Αγορά Κρεάτων Χατζηγρηγορίου

Παπαναστασίου 42, Λακκί, Λέρος

Τηλ.: 2247 024114

 

» Δείτε όλα τα άρθρα στην κατηγορία: Ειδήσεις
 
 
«Εμείς ως ΠΟΚΚ θεωρούμε ότι η αναγραφή της προέλευσης στην ταμειακή μηχανή, δε θα επιφέρει καμία απολύτως λύση στο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ κ. Σταύρος Πέρρος...
Tα εγκαίνια της νέας Υπεραγοράς Κρεάτων ΑγνοMarket Meat πραγματοποιήθηκαν στις 13 Νοεμβρίου παρουσία πλήθους κόσμου, φίλων και συνεργατών. Το νέο κατάστημα βρίσκεται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρου Παπαναστασίου...
Για άλλη μια χρονιά ο Ε.Φ.Ε.Τ., έχοντας πρωταρχικό στόχο την προστασία των καταναλωτών στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και την προστασία τους από πρακτικές παραπλάνησης,...
Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας για τα κρεοπωλεία του Πειραιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Παραδοσιακών Κρεοπωλών Πειραιά & Νήσων «Ο Αγ. Γεώργιος» κατά τις ημέρες των γιορτών έχει...

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας για τα κρεοπωλεία της Αθήνας και της Αττικής, κατά τις ημέρες των εορτών είναι το εξής:
Σε πλήρη ανακαίνιση της υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας κρέατος στο Περιστέρι προχώρησε η εταιρεία Ανδριόπουλος Market Κρεάτων. Η ACM προμήθευσε τα βιομηχανικά πλακίδια klinker καθώς και τα κατάλληλα,...
Η εταιρεία G. KARRAS Industrial Flooring από το 2000 παρέχει τις πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα στην κατασκευή δαπέδων υψηλής αντοχής σε ιδιώτες, επαγγελματίες και κατασκευαστικές...
Στο πλαίσιο της χάραξης του πλάνου τριετίας, η διοίκηση του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης - με σκοπό την εξωστρέφεια και την ανταποδοτικότητα - προχώρησε σε μία ακόμη καινοτόμο δράση. Πρόκειται...

Μια νέα υπεραγορά κρεάτων ΑγνοMarket Meat άνοιξε τις πόρτες της, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 4 στο μετρό Δάφνης. Ένα υπερσύγχρονο κατάστημα 600 τμ, στο οποίο ο καταναλωτής μπορεί να βρει...
To συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα της ΕΔΟΚ για την προβολή και την προώθηση του πρόβειου κρέατος σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία MeettheLamb συνεχίζει δυναμικά τις δράσεις του Α’ Έτους. Αξίζει στο σημείο...
Την έντονη αντίθεσή του έχει επανειλημμένα εκφράσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος - ΣΕΒΕΚ στην Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission) να επεκταθεί η χρήση φωσφορικών...
Η HELLAGRO A.E., διοργανώνει διαγωνισμό στην εταιρική της σελίδα στο Facebook (https://www.facebook.com/Hellagro/), με δώρο σε έναν τυχερό μία δωροεπιταγή αξίας 1.000 ευρώ σε προϊόντα της εταιρείας.

© 2018 meatplace.gr :: Λεωφ. Συγγρού 187, 17 121 Νέα Σμύρνη, Αθήνα Τηλ. 210 9010040 Fax 210 9010041 e-mail: info@meatplace.gr